XXII. kerület - Útmutató az otthont keresőknek

2024.01.19
XXII. kerület - Útmutató az otthont keresőknek

A XXII. kerület, ismertebb nevén Budafok-Tétény, Budapest déli kapuja, amely számos történelmi esemény színhelye volt. A gazdag borászati hagyományok és a régi kőbányák meséiket mára a modern városrészek között suttogják tovább.

Az urbanizáció itt más ritmust diktál.

Az ingatlanpiac dinamikája közvetlen összefüggést mutat a környezet sajátosságaival. A XXII. kerület változatos arculata kitűnő lehetőségeket kínál, legyen szó lakóingatlanról vagy befektetési célú vásárlásról.

A XXII. kerület profilja

A XXII. kerület, ismertebb nevén Budafok-Tétény, Budapest déli régiójában helyezkedik el, jelentős zöldövezetekkel és kellemes kisvárosi hangulattal rendelkezik. A Duna parti fekvése és a hozzá kapcsolódó régmúlt idők bortermelési kultúrája máig érezteti hatását a kerület életében, ami páratlan atmoszférát kölcsönöz ennek a városrésznek. Legyen szó családi házakról, társasházi lakásokról vagy akár építési telkekről, a kerület széles kínálatot nyújt az ingatlanpiacon.

A XXII. kerület tekintetében az ingatlanárak relatíve kedvezőek maradnak a főváros más részeihez képest, ami ideális választássá teszi azon új otthont keresők számára, akik a nyugalom szigetét keresik a város zajától távol, ugyanakkor nem szeretnének lemondani a jó infrastruktúráról és a fővárosi élet előnyeiről. Számos közlekedési csomópont biztosítja a zökkenőmentes elérhetőséget mind a belváros, mind a környező kerületek felé, így a XXII. kerület a praktikus és gazdaságos ingatlanbefektetési lehetőségek terén is kiválóan pozícionálja magát.

22_budafok

Történelmi vonások és fekvése

A XXII. kerület, másnéven Budafok-Tétény, Budapest históriás borvidékének központja, ahol a múltat a jelen igénybevétele nélkül őrizzük meg. Ennek a kerületnek minden sarka történeteket rejt, ami a helyi ingatlanpiac egyik különleges vonását képezi.

A Duna-parton elhelyezkedő kerület szorosan összefonódik Budapest történelmével, jelesül a kőbányai pincerendszerrel, mely ma is a helyi élet részét képezi. Ez a geográfiai és történelmi örökség nem csupán kulturális értéket, hanem különleges lakókörnyezetet is teremt a kerület lakói számára. A XXII. kerület hazánk legnagyobb barlanglakás-együttesét is rejti magában.

A kerület a múltbéli borászati hagyományokon alapuló, családias atmoszférájával és kiváló adottságaival tökéletes élőhely a csendet és természet közelségét keresőknének. Helyi védettségű épületek, történelmi pincesorok, valamint a Duna parti sétaút egyaránt hozzájárulnak a XXII. kerület egyedülálló vonzerejéhez.

Infrastruktúra és közlekedés

A XXII. kerület infrastrukturális ellátottsága folyamatosan fejlődik, a lakossági igényeknek megfelelően. A kerületet szolgáló közlekedési hálózat kiterjedése és minősége a mindennapi élet szerves részét képezi.

A kerületi közlekedés szempontjából fontos szerepet tölt be a központilag elhelyezkedő Etele tér, ahol a tömegközlekedési hálózat számos csomópontja találkozik. Rendelkezésre állnak metró-, HÉV-, busz- és villamosvonalak, amelyek megkönnyítik a belvárosba és a környező kerületekbe való gyors eljutást. A Budaörsi út és a M0-ás autóút közelsége szintén előnyt jelent az autós közlekedésben.

Meg kell említeni a kerület kerékpáros infrastruktúráját is, amely folyamatban lévő fejlesztések köszönhetően egyre inkább a fenntartható közlekedési formák közé sorolható. Kijelölt kerékpárutak és kerékpárosbarát közlekedési megoldások egészítik ki a XXII. kerület közlekedési rendszerét, ami a környezettudatos lakosok számára vonzó lehet.

Az infrastrukturális beruházások nem csupán a közvetlen közlekedési lehetőségeket javítják, de az ingatlanpiacra is pozitív hatással vannak. Az új lakóparkok és tömegközlekedési fejlesztések növelik a kerület vonzerejét és a lakóingatlanok értékét. A jól megtervezett és karbantartott infrastruktúra kulcsszerepet játszik egy élhető kerület kialakításában, hosszú távú befektetésként szolgálva a lakói számára.

Ingatlanpiaci kitekintés

A XXII. kerület ingatlanpiacát tekintve a Budapesti agglomeráció részeként a terület átlagos árai alacsonyabbak lehetnek a főváros központi részeihez képest, aminek köszönhetően az ár-érték arány tekintetében kiváló lehetőségeket kínálhat a potenciális vásárlóknak. A kerületben található új és használt állapotú lakások, társasházi lakások, családi házak széles spektrumát kínálják, így mindenki megtalálhatja az igényeinek és pénzügyi kereteinek megfelelő otthont.

A fejlődő infrastruktúra és a beruházások hatására folyamatosan növekszik a kereslet, ami stabilizálja az ingatlanárakat és kedvez a hosszú távú értékmegőrzésnek. A kerületi lakóterületek fejlesztése mellett a zöldövezeti jelleg megőrzése is hozzájárul az ingatlanok esztétikai és életminőségi vonzerejéhez.

Átlagárak és trendek

A XXII. kerületben az ingatlanárak sokféle tényezőtől függően alakulnak, de jellemzően kedvező az ár-érték arány.

  1. Újépítésű ingatlanok arányaiban magasabbak árazhatók, különösen a modern infrastruktúrával rendelkező lakóparkokban.
  2. Másodkézből kínált lakások átlagosan 10-20%-kal olcsóbbak lehetnek az új építésűekhez képest.
  3. Családi házak szegmense szintén változó árkategóriákban mozog, a felújítási igényességétől függően.
  4. Az ingatlanárak tendenciája az utóbbi években emelkedő vonalat mutat, a kereslet folyamatos növekedésével összhangban.További kiemelkedő trend a zöldövezetek közelében található lakóingatlanok iránti fokozódó érdeklődés.

Az eladó ingatlanok átlagára és a vételi trendek pontos alakulása érdekében tanácsos ingatlanszakértői elemzéseket keresni.

Újlakások és használt ingatlanok

Az újlakások kínálata a XXII. kerületben újra növekvő trendet mutat, válaszul a stabil piaci igényekre.

A használt ingatlanok piacán széles a választék, amely lehetőséget ad a különböző igények és költségvetések kielégítésére. Ezek általában kedvezőbb áron érhetők el, mint az új építésű társaik.

Az újépítésű lakások jellemzője a modern tervezés, a kevesebb karbantartási szükséglet és az energiatakarékos megoldások, amelyek hosszú távon költséghatékonyak lehetnek.

A használt ingatlanok esetén a vásárlónak fontos mérlegelni a felújítás szükségességét és költségét, amely jelentősen befolyásolja az összköltséget és az ingatlan valós értékét.

Bár az újlakások beruházási költsége magasabb, hosszútávon értékmegőrző befektetést nyújthatnak a XXII. kerületben.

Családoknak ideális választások

A XXII. kerület családbarát környezetének köszönhetően attraktív választás lehet a családos vásárlók számára. A kerület zöldövezetei, játszóterei, valamint az iskolák és óvodák sokszínű hálózata kiválóan támogatják a gyermekes családok mindennapjait. A képzési lehetőségek széles skálája biztosítja, hogy minden korosztály számára elérhetők legyenek a megfelelő oktatási intézmények. Különösen fontos szempont a biztonság és a közlekedési kapcsolatok, melyekben a XXII. kerület kiemelkedő lehetőségeket kínál. Ezek mellett a kerületi sportolási és kikapcsolódási lehetőségek is számos családi programhoz nyújtanak alapot, amelyek hozzájárulhatnak egy harmonikus családi élet kialakulásához.

Oktatási intézmények a kerületben

Az oktatás alapvetően befolyásolja a kerület vonzerejét.

A Budafoki-, Nagytétényi- és Budatétényi iskolák sokszínűsége a kerület egyik kiemelt erőssége. Számos oktatási intézmény áll rendelkezésre az alapfokútól a középfokú oktatásig, így a családoknak nem telik sok időbe a magas színvonalú oktatás keresése. Ezen felül, speciális szükségletekkel rendelkező gyermekek számára is megfelelő intézmények találhatók a kerületi kínálatban.

A gimnáziumi képzés színvonalas a XXII. kerületben.

Több intézményben is elérhető a duális képzés – a szakmai gyakorlat és az elméleti oktatás együttes formája. Ez lehetőséget ad a diákoknak arra, hogy már középiskolai tanulmányaik alatt kapcsolatba kerüljenek a munka világával, és szorosabb kapcsolódást alakítsanak ki a jövőbeli munkaadóikkal.

A felnőttképzési lehetőségek is kiterjedtek a kerületben, folyamatosan bővülnek. Számos tanfolyam és képzés érhető el, amelyek nemcsak a személyes fejlődéshez, hanem a váltáshoz vagy a karrierépítéshez is nagy segítséget nyújtanak a lakosok számára. Az aktuális munkaerőpiaci igényekhez igazodó kurzusok 2023-ban is nagy számban indulnak a XXII. kerületi intézményekben.

Zöldterületek és szabadidős lehetőségek

A XXII. kerület zöldövezeti jellege kiváló lehetőséget nyújt a természet közelségének élvezetére. Számos park, játszótér és sétálóövezet található itt, amelyek tökéletes helyszínt biztosítanak a családosoknak és pihenni vágyóknak egyaránt.

A kerületi zöldterületek támogatják a lakosok egészséges életvitelét. Sétálásra, futásra és piknikezésre egyaránt alkalmasak.

Továbbá, a kerület aktív szabadidős tevékenységekre is lehetőséget nyújt. A kerületi sportpályák (például a teniszpályák, futballpályák) és sportklubok változatos szolgáltatásokat kínálnak.

A Budafokon található Törley Pezsgőgyár kultúrtörténeti jelentősége mellett vívta ki magának az elismerést. A helyi rendezvények, mint a pezsgőfesztiválok, a kerületi közösség számára különleges összejöveteleket jelentenek.

Kiemelten fontos megemlíteni a kerület strandon való pihenés lehetőségéit. A Római-parti strandok és vízparti szabadidős tevékenységek kellemes feltöltődést kínálnak a forró nyári napokon.

Végezetül, a XXII. kerület nem csak városi kikapcsolódást kínál, hanem az elérhető közeli természetvédelmi területek, mint például a Harmashatár-hegyi tanösvény, a lakosok számára kiváló kirándulási célpontokat nyújtanak, ahol megismerhetik a helyi flóra és fauna sokszínűségét.

Befektetőknek szóló tanácsok

A XXII. kerület befektetési szempontból is ígéretes területnek számít. Közlekedési fejlesztések és infrastruktúrális projektek hozzájárulnak a ingatlanok értékállóságának növekedéséhez, így hosszú távú befektetésként érdemes figyelembe venni a kerületet. Egyfokozatú növekedés jelenhet meg a keresletben is, ami pozitívan hat a bérleti díjak és az ingatlanok értékének alakulására.

Fontos megfontolni, hogy az olcsóbb ingatlanok felkutatásakor figyelembe kell venni a helyi piactérképet, beleértve a fejlesztésekkel kapcsolatos tervezeteket és a közeli szolgáltatások minőségét. Az okos befektetés értékálló ingatlanok megszerzését jelenti, melyek a jövőbeni fejlesztések révén magasabb hozamot eredményezhetnek.

Kiadó ingatlanok hozama

A kiadó ingatlanok hozama a XXII. kerületben a piaci viszonyoktól és a lokáció adottságaitól függően ingadozik.

  • Lakások és házak kínálata jelentősen befolyásolja a választékot és a hozamokat.
  • Bérleti díjak: Magasabb bérleti díjak tarthatók fenn kiváló állapotú vagy jól megközelíthető ingatlanok esetén.
  • Kihasználtság: A kiadott napok száma és a kihasználtság mutatói következtetéshez vezetnek a várható bevételekről.
  • Üzemeltetési költségek: Alacsony rezsiköltségek növelik a nettó hozamot.
  • Tartós bérleti szerződések: Stabil hosszabb távú kötelezettségvállalások csökkentik a kiürülés kockázatát.

A tényleges megtérülés szorosan kapcsolódik a helyes ár-érték arány megtalálásához.

A befektetőknek kiemelten fontos a piaci trendek és az ingatlan állapota által meghatározott hozampotenciál alapos elemzése.

22_

Fejlesztési területek és potenciál

A XXII. kerület ingatlanpiacának dinamikus fejlődése jelentős befektetési lehetőségeket kínál. A kerület infrastrukturális és társadalmi gazdaságfejlesztési tervei előre láthatóan növelni fogják a környék vonzerejét, és emellett hozzájárulnak az ingatlanok értékállóságának megőrzéséhez.

  1. Nagytétényi lakópark fejlesztések: Az új építésű lakóparkok vonatkozásában jelentős ár-érték arány javulás várható.
  2. Budafoki régió újjáépítése: A történelmi hangulatú borvidék modernizációja tovább növelheti a terület iránti érdeklődést.
  3. Campona kereskedelmi központ bővítése: A bevásárlóközpont tervezett bővítése még inkább erősíti majd a kerület központi részének infrastruktúráját.
  4. Savoya Park fejlesztési terv: Az üzleti park szolgáltatásainak és elérhetőségének javulása pozitívan befolyásolhatja a környező lakóterületek piaci értékét.
  5. M0 autópálya közlekedési csomópontjainak javítása: Az autópálya kapacitásának növelése és az úthálózat optimalizálása javíthatja a kerület elérhetőségét.Legyen tekintettel a fenntarthatóság és az energiahatékonyság kérdéseire is, melyek a jövő ingatlanpiacán mind fontosabb szemponttá válnak.

Az említett projektek a következő években realizálódhatnak, ami miatt kapóra jöhet egy jól időzített ingatlanvásárlás a XXII. kerületben. Az érdemi hozamnövekedés lehetősége miatt érdemes a fejlesztési terveket folyamatosan nyomon követni.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Legyen saját RE/MAX fiókja
• Exkluzív hozzáférés 24 órával korábban az újonnan felkerült ingatlanok adataihoz.
• Mentse el kedvenc ingatlanjait és állítson be hirdetésfigyelőt a kereséseire!
• Lépjen kapcsolatba tanácsadónkkal közvetlenül és egyszerűen!