Lakásvásárlás vagy eladás télen? Pont jókor! - RE/MAX Alfa

2021.11.25
Lakásvásárlás vagy eladás télen? Pont jókor! - RE/MAX Alfa

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a téli időszak mennyire alkalmas a lakásvásárlásra vagy lakáseladásra. A koronavírus megjelenésével ráadásul sok eddigi szokás megváltozott ebben a szegmensben is. Az ember természeténél fogva is inkább „behúzódik” a sötét hidegben, gondolatai nem az ELADÓ tábla kihelyezése, a költözés (dobozolás, cipekedés, festés, felújítás) körül forognak. Azonban van néhány tényező, amelyet érdemes figyelembe venni, ezek kifejezetten a téli időszakban történő lakásvásárlás és lakáseladás mellett szólnak.

Néhány szempont, amiért megéri lakást vásárolni a téli időszakban!

#1 Kisebb a verseny

A téli hónapokban, jellemzően a november-február közötti időszakban kisebb a verseny a lakásvásárlók között. A nyüzsgő ünnepi időszak gyakran elvonja a lakásvásárlók figyelmét, a családok pedig az iskolaév közepén ritkábban váltanak lakhelyet. Ebből kifolyólag, hacsak nem süt a nap, és a hőmérséklet nem haladja meg az átlagot, valószínűsíthetően kevesebb ajánlat érkezik az eladóhoz, tehát kevesebb vevővel kell versenybe szállnunk potenciális vevőként.

#2 Télen olcsóbb?

Mivel a téli hónapokban általában alacsonyabb az ingatlanpiaci aktivitás, így az eladók statisztikailag nagyobb valószínűséggel tudják tisztességes áron, vagy hirdetési áron eladni az otthonukat. A túlzó árak és a licitálás kisebb valószínűségével a téli lakásvásárlási szezonban nagyobb eséllyel köttethet jó üzletet a megvásárolt ingatlanra.

Jellemzően épp ezért, egy korrekt áron meghirdetett ingatlan HAMARABB is fog gazdára találni.

A piac téli lassulása miatt a lakásvásárláshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások is olcsóbbá válhatnak, mivel nincs akkora aktivitás. Legyen szó költöztetésről, építkezésről,  egyes vállalkozások hajlandóak akciókat hirdetni annak érdekében, hogy a téli szezonban se legyen pangó az üzlet.

Röviden: téli ingatlanpiac = relatíve jobb árak + kevesebb, de döntésképes vevő + kevesebb, de gyors lezárás

#3 Gyorsabb hivatali ügyintézés

Talán ellentmondásosnak tűnhet, de a téli hónapok során gyorsabb kiszolgálást kapunk a lakásvásárláshoz szükséges intézményekben, vagy a banki ügyintézés során. Mivel november és február között jellemzően kicsit lassabb az értékesítési aktivitás, az iparágon belüli szolgáltató szakemberek gyorsabban dolgozhatnak, mivel nincsenek annyira elfoglalva. Egy hitelhez szükséges banki értékbecslés például napokon belül megtörténhet.

Az év végi hajrában a legtöbb ügyvéd is kijelöl magának egy határidőt, ameddig mindent elintéz futószalagszerűen, hogy utána elmehessen pihenni. Ez főként a december 15-e és január 5-e közé eső időszak. Előtte nagyobb lendületet kapunk a hajrá miatt, januárban pedig az újrakezdés miatt.

Összefoglalva tehát a jelzálog törlések, hitelbírálat, jogi dokumentáció, tehát minden, ami a lakásvásárlással kapcsolatos, gyorsabban történik, mintha tavasz vagy nyár közepén történne.

#4 Év végi bónuszok

Az év végi bónuszok időszaka. Lehet, hogy 2021-ben ez egy kicsit másképp van, de sok vállalat tisztes bónuszokat ad a dolgozóknak, hogy kifejezze elismerését a jól végzett munkáért. Ez a készpénzinjekció nagyszerű a lakásvásárlók számára, hiszen a jelenlegi hitelkonstrukciók mellett az önerő rész egy évvégi bónusszal könnyeben összejön.

Miért éri meg eladni az ingatlant pont télen? 

 #1 A tél komoly vevőket szül

Ha valaki hajlandó kimozdulni az otthon melegéből, hogy házakat vagy lakásokat nézzen, akkor több mint valószínű, hogy Ő a komoly vevő. Nyáron és tavasszal hamarabb összejön heti 5-10 megtekintés egy lakásra, de vajon őszinte az érdeklődésük, vagy csak turisták? A tél elválasztja a bámészkodókat az elkötelezett vásárlóktól.

Jellemzően, aki télen vásárol, annak van terve. Minimum 3 hónappal előre lát, tudja, hogy mikor fog költözni, ismeri a piacot, az árakat, tudja, hogy mit fog csinálni tavasszal vagy jövő nyáron. Hosszabb távra is tervez, akár már a tovább értékesítésre is gondol, hogy a megszerzés éve még idén legyen adóoptimalizálás szempontjából. Aki télen vesz, költséget és nyereséget is optimalizál, hiszen célszerűbb elkölteni a céges bevételt, mintsem kivenni osztalék formájában, vagy adózás után a következő évben elkölteni ugyanarra.

#2 Kevesebb a konkurens hirdetés!

A téli szezonban a kisebb verseny a vevők és az eladók számára egyaránt előnyös. Mivel kevesebb ingatlan van a piacon, nagyobb valószínűséggel adhatja el otthonát gyorsan (feltéve, ha helyesen van árazva) kedvező feltételekkel.

#3 Emelje ki otthona energiahatékonyságát!

Mi lenne jobb alkalom arra, hogy megmutassuk a nyílászárók tökéletes szigetelését, mint egy hideg téli nap. Mikor lenne jobb alkalom arra, hogy az előző havi meglepően kevés fűtésszámlát kinyomtassuk és bemutassuk a vevőnek, mint télen, amikor a rezsi jóval magasabb kellene, hogy legyen...? Ez nem csak otthona értékét növelheti, de az érdeklődő számára is nagyon fontos érv az ingatlan megvásárlása mellett. Van az eladó ingatlanban pezsgőfürdő, szauna vagy kandalló? Ezek azok az extrák, amiket az ember képzeletben azonnal a hideg napokhoz köt és amelyek kiemelése ebben az időszakban különleges vágyat kelthet a vásárlásra. Apróságnak tűnhet, de az eladás szempontjából nagyon fontos az is, hogy mutatáskor megfelelő hőmérsékletű legyen a lakás, hogy az embernek meglegyen a „kinti zord időből bejöttem a meleg otthonba” érzése.

Ha további kérdése van a lakáseladással kapcsolatban, akkor vegye fel a kapcsolatot egy RE/MAX Alfa ügynökkel még ma!

Dr. Megyeri Ákos
[email protected]
+36702997545

Lépjen kapcsolatba velünk!

Legyen saját RE/MAX fiókja
• Exkluzív hozzáférés 24 órával korábban az újonnan felkerült ingatlanok adataihoz.
• Mentse el kedvenc ingatlanjait és állítson be hirdetésfigyelőt a kereséseire!
• Lépjen kapcsolatba tanácsadónkkal közvetlenül és egyszerűen!