Ingatlant vásárolnál? - Mutatjuk mi mindenre figyelj!

2021.05.22
Ingatlant vásárolnál? - Mutatjuk mi mindenre figyelj!

Amikor nagy örömünkre megtaláltuk a számunkra megfelelő ingatlant, érdemes pár dologgal tisztában lennünk, megfelelő körültekintéssel, elkerülhetjük, hogy a nagy izgalomban komoly anyagi gondokat vegyünk a nyakunkba. 

Ismerjük meg jól az adott ingatlan környezetét, folynak-e a környéken nagyobb építkezések, útfelújítások, várható-e a közeljövőben olyan változás, ami az ott élők életét befolyásolhatja.  Térképezzük fel, milyen a közlekedés, milyen az infrastruktúra, parkok, kerékpárutak, óvoda, iskola, üzletek, szórakozási lehetőségek, minden, ami számunkra fontos lehet mennyire van elérhető távolságban.  Legyünk alaposak, nézzünk meg mindent tüzetesen, ellenőrizzük az ingatlan műszaki állapotát, kérdezzünk rá a fontos paraméterekre, legyünk képben a felújítás, építés idejével, az esetleg szükséges javítási munkálatokkal és azok tervezhető költségével, ha szükséges hívjunk műszaki szakembert, statikust, ha átépítést tervezünk az építési hatóságnál nézzünk utána a vonatkozó szabályoknak. 

Társasház esetén nézzünk utána, mennyi a közös költség, milyen a ház pénzügyi helyzete, terveznek-e nagyobb kiadást, ami esetleges célbefizetéseket von majd maga után, illetve, hogy van-e valakinek az ingatlanra elővásárlási joga. Ha vásárlási szándékunkban már biztosak vagyunk, mindenekelőtt szükségünk lesz egy friss tulajdoni lapra, ahol olyan fontos információkat ellenőrizhetünk, hogy kik a tulajdonosok, haszonélvezők, van-e az ingatlanon bármilyen teher, tartozás. Érdemes vételi ajánlat előtt tisztázni, mely dolgok maradnak a lakásban, mik azok a berendezések, bútorok, amik benne vannak az ingatlan vételárában. Amennyiben hitelre van szükségünk, keressünk fel egy hiteltanácsadót, vagy a bankunkat, és nagyon alaposan járjuk körül, hogy milyen lehetőségeink vannak, milyen otthonteremtési kedvezményekre vagyunk jogosultak. 

Vételi ajánlatot annak tudatában adjunk, hogy ha azt az Eladó elfogadja, szerződési kötelezettség jön létre, ez biztosítékot jelent számunkra, arra vonatkozóan, hogy az ingatlant mi fogjuk megvásárolni. Ahhoz, hogy a Földhivatalnál új tulajdonosként bejegyzésre kerüljünk, szükségünk lesz az ingatlan energiatanúsítványára, melyet az eladó az adásvételi szerződéskötés előtt köteles átadni részünkre. Ingatlan adás-vételi szerződést minden esetben írásba kell foglalni és megkötése ügyvédi ellenjegyzéshez kötött.  Bevett gyakorlat, hogy az ügyvédet a Vevő, az ingatlanközvetítő díját az Eladó fizeti. 

 Előfordulhat, például a pandémia alatti beutazási korlátozások miatt, hogy a szerződéskötésnél valamelyik érintett fél nem tud megjelenni, ilyenkor a távol lévő meghatalmazást ad. Figyeljünk rá, hogy a meghatalmazást vagy közjegyzői közokiratba kell foglalni vagy ügyvédi ellenjegyzéssel kell ellátni. 

Legyünk tisztába az előleg és a foglaló fogalmával: az előleg a szerződés bármilyen okú meghiúsulása esetén visszajár, míg a foglaló esetében a teljesülés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti, a kapott foglalónak pedig a kétszeresét köteles visszaadni. Amennyiben a vételárat, vagy annak egy részét készpénzben fizetjük meg, ebben az esetben ennek tényét minden pénzátadáskor ügyvédi ellenjegyzéssel írásban rögzítsük.  

Ingatlanvásárláskor 4% vagyonszerzési illetéket kell fizetni, melynek alapja az ingatlan vételára, egyedi kérelemmel lehetőség van részletfizetést kérni. Egyenes ági leszármazottak, illetve szülők, valamint házastársak közötti adásvétel, valamint 2021. január 1-jétől a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) történő tulajdonszerzés esetén nem kell illetéket fizetni.  A teljes összeg kifizetése után lehet a birtokaadás, ahol a mérőórák pontos állásáról készítsünk jegyzőkönyvet, az Eladó a szolgáltatóktól beszerzi a 0-s igazolást, ezek birtokában biztosak lehetünk, hogy a használatbavétel után csak a valóban minket terhelő költségeket kell megfizessük. Az adás-vételi szerződést követően 15 nap áll rendelkezésünkre, hogy a közüzemi számlákat átírassuk. 

 A megfelelő ingatlan megtalálását sok szempont mérlegelése, sok tervezgetés előzi meg, olykor nem könnyű a döntés, a választás. Ha kellő gondossággal, és amikor szükséges a megfelelő szakember bevonásával járunk el, új otthonunkat, új tulajdonunkat örömmel és nyugalommal élvezhetjük. 

Lépjen kapcsolatba velünk!

Legyen saját RE/MAX fiókja
• Exkluzív hozzáférés 24 órával korábban az újonnan felkerült ingatlanok adataihoz.
• Mentse el kedvenc ingatlanjait és állítson be hirdetésfigyelőt a kereséseire!
• Lépjen kapcsolatba tanácsadónkkal közvetlenül és egyszerűen!