Infrafűtés – a modern elektromos fűtés úttörője

2021.05.17
Infrafűtés – a modern elektromos fűtés úttörője

Ingatlanvásárlásnál, felújításnál mindig felmerül a kérdés: milyen legyen a fűtésrendszer? Fontos, hogy erre gondoljanak a vásárlók, hiszen havi szinten több tízezer forint is lehet a különbség a rezsiben megfelelő választás esetén. Ahogy terjednek a napelemes rendszerek, egyre többen képesek kihasználni az elektromos fűtés előnyeit, ám ezek között sem mindegy, melyik mellett tesszük le a garast. Mutatjuk a lehetőségeket, amelyek között az egyik legmodernebb megoldás az infrafűtés!

Hogy működik az elektromos fűtés?

Ha az elektromos fűtést emlegetünk, külön kell választanunk a kiegészítő fűtéshez, illetve az elsődleges fűtéshez tervezett megoldásokat – mi főleg az utóbbiakról értekezünk. Ki kell hangsúlyoznunk, hogy az a tétel, miszerint az elektromos fűtés drága mulatság, napjainkban már nem állja meg a helyét. Egy olajradiátor vagy hősugárzó egész télen való használata rossz emlékeket kelthet mindenkiben, ám ezek csak kiegészítő fűtéshez alkalmazható eszközök. A modern, elsődleges fűtési megoldások már tartós, pontosan vezérelhető, biztonságos választások, amelyek ráadásul környezettudatosak is, ha napenergiával lesznek működtetve. Szóval az elektromos fűtés a reneszánszát éli, ami annak köszönhető, hogy a technológia teljesen átalakult, fogyasztóbaráttá vált. Ráadásul válogatni is bőven lehet a kínálatból, így egy ingatlannal kapcsolatos beruházásnál van min elgondolkozni!

Milyen fajtái léteznek?

Az elektromos fűtésre egyre több opció létezik. Felsorolásszinten meg kell említenünk az elektromos konvektort, az elektromos fűtőpanelt, a hőtárolós kályhát, az infrapanelt, az infra hősugárzót, az elektromos radiátort, a fűtőszőnyeget, fűtőfóliát vagy éppen az elektromos kazán. Természetesen mindegyiknek léteznek egyedi tulajdonságai, előnyei és hátrányai, ezért is érdemes alaposan megvizsgálni, milyen célra választanánk ki az elektromos fűtést.

Ha modern, költséghatékony megoldás kell

Az ingatlanvásárlásnál kiindulhatunk abból, hogy egy újépítésű ház esetén minden variációs lehetőség fennáll, egy felújítás során pedig szintén akadnak választási opciók. Ha minden feltétel adott, ilyen esetben az infrafűtés lehetőségét mindig ajánlott megvizsgálni.

Az infrafűtés széles körű alkalmazhatósága

Az infrapanel kapcsán ki kell emelni, hogy a technológia teljesen egészséges és biztonságos, szakszerű telepítés mellett semmilyen kockázattal nem jár. Az előnyei között emlegetik, hogy szinte bárhol lehet alkalmazni, illetve magasabb hőérzetet biztosít, így elég néhány Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérsékletre beállítani a házat, azaz energiatakarékos fűtési rendszernek számít. Csökkenthetőek a fűtési költségek, stabilizálható a levegő optimális páratartalma, hatékonyan megelőzhető és megszüntethető a penészedés. A technológiának köszönhetően a por nem száll folyamatosan a szobában, nem kavarja azt fel a fűtés – ennek az allergiások és az asztmások fognak leginkább örülni. Az infrapanel kerülhet a mennyezetre vagy a falra is. Fő fűtésként és kiegészítő fűtésként egyaránt alkalmazható.

A fűtőfólia előnyei

Egyre népszerű a modern otthonok kialakításánál a fűtőfólia. A kivitelezés történhet padlóba, (beton vagy parketta alá) vagy mennyezetbe a gipszkarton fölé.  Ennek oka, hogy a korszerű infra fűtőfólia kifejezetten gyorsan telepíthető, az egyenletes hősugárzásnak köszönhetően hatékonyabb, ráadásul a beruházás költsége sem verdesi az egeket. A hagyományos padlófűtésnél sokan félnek a szálló por problémájától, ez a fűtőfólia esetében az eltérő működési elv miatt nem fordulhat elő, ráadásul az antibakteriális hatása is igazolt. Szintén pozitívum, hogy a fűtőfólia telepítésével eltűnik a radiátor a szobából, így nagyobb élettér marad a házban. Az pedig a jövőbe mutató megoldás, hogy a működtetése napelemmel kombinálható, így tényleg a lehető leggazdaságosabb fűtési módszerré fejleszthető.

Fontos a megfelelő rétegrend

Ahhoz, hogy a fűtőfólia hatékonyan működjön, szükség lesz a megfelelő rétegrendre. A tökéletes kivitelezéshez egységes síkfelület szükséges, ez egy épülő háznál a legtöbb esetben adott, illetve megteremthető. Beszélhetünk hungarocelles szigetelésről, betontükörről, de akár egy régebbi parkettáról is. Az optimális rétegrendet ahhoz kell igazítani, milyen burkolat (hidegburkolat, laminált parketta, szőnyeg, hajópadló) megy a fűtőfóliára.

Mikor hasznos a fűtőszőnyeg, fűtőháló?

Érdemes tudni, hogy a fűtőszőnyeg utólag, kész házakba is telepíthető vésés és bontás nélkül, nem kell feltörni a meglévő padlóburkolatot sem – ebben az esetben fűtőszőnyeg néven ismert. A megoldás ezzel együtt is gyors és költséghatékony, a csemperagasztóba, vagy éppen az aljzatbetonba közvetlenül lefektethető, majd közvetlenül a termosztátba köthető.

Vezérlési lehetőségek

Termosztát vagy okos-otthon rendszer áll rendelkezésre az elektromos fűtések vezérlésére. A jó komfort eléréséhez, fontos a hőmérséklet megfelelő beállítása. Padlófűtés esetén külön állítható, hogy hány fokos padlót szeretnénk a lakásban. A vezérlési lehetőségek széles palettája érhető el, kiszolgálva a legkülönösebb igényeket is. A helyiségenkénti külön vezérlés, már alap ezeknél a fűtésrendszereknél, de a távoli (wifis) beállítás is elérhető egy közép kategóriás készülékkel.

Összefoglalás

Az épületek egyre jobb szigetelésével nagy mértékben terjed el újra az elektromos fűtés. Az alacsony beruházási költség és gazdaságos üzemeltetés mellett a lakosság számára elérhető pályázatok, vagy egy napelem rendszer beüzemelése, könnyen elérhetővé teszi a közel nulla rezsi elérését. Mindenképpen érdemes számításba venni ezen fűtésrendszert is ingatlanunk felújításánál.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Legyen saját RE/MAX fiókja
• Exkluzív hozzáférés 24 órával korábban az újonnan felkerült ingatlanok adataihoz.
• Mentse el kedvenc ingatlanjait és állítson be hirdetésfigyelőt a kereséseire!
• Lépjen kapcsolatba tanácsadónkkal közvetlenül és egyszerűen!