XIV. kerület: mindent elmondó útmutató

2023.12.01
XIV. kerület: mindent elmondó útmutató

Keres ön is új otthont, mint aki titkos kertet kutat a nagyváros zajában?

A XIV. kerület, Zugló, ebben a zűrzavart hordozó világban, egy olyan nyugalom szigete, mely a lakhatás szempontjából igazi kincsként kezelendő.

A XIV. kerület történeti rövid áttekintése

A XIV. kerület, Zugló történelmi múltja a középkorig nyúlik vissza, de városias jellegét fokozatosan szerezte meg az elmúlt századok során. A terület kezdetben főként mezőgazdasági területként funkcionált, mely idővel átalakult kertvárossá, családi házak és kisebb ipari létesítmények jellemző környezetévé.

A 19. század vége felé Zugló dinamikus fejlődése megindult, ezt követően pedig a 20. század első felében vált a főváros részévé. Az I. világháború után létesült lakóparkok, villák és a városias infrastruktúra fejlesztése hozzájárultak a kerület mai arculatának kialakulásához. Az urbanizáció ebben az időszakban egy új, modern arcot kölcsönzött Zuglónak, miközben megőrizte kertvárosi karakterét.

A II. világháborút követően az építkezések új lendületet vettek a lakáshiány miatti nagy igények kielégítése érdekében. A kerület jellegét meghatározó korszak volt, ami alapvetően formálta Zugló városias, mégis zöld övezeti jellegét, amely ma is látható a kertvárosi hangulatot árasztó utcákban és parkokban.

A kerület múltja és jelentősége

Zugló, Budapest zöld szigete, a történelmét a kertvárosi hangulat és az urbanizáció keveredése határozza meg. A Thököly út a kerület történelme során több változáson esett át, mára fontos közlekedési artériává nőtte ki magát.

A középkortól napjainkig terjedő fejlődés során a kertvárosias jelleg megmaradt, elemeiben ötvöződik a modern városias infrastruktúrával.

A XIV. kerület jelentőségét növeli, hogy Budapest sport- és szabadidő-központjaként is számon tartják, a közelben fekvő Városligettel együtt.

Nevezetes történelmi események és épületek

Történelmi múltja a kerület identitásának alapja.

Az 1896-os Millenniumi Kiállítás nyomán épült Vajdahunyadvár a kerület kiemelkedő építészeti emléke. Névadója, a Hunyadiak reneszánsz várának másolataként került Zugló területére, de a stílusok sokasága miatt inkább egy történelemkönyv lapjaira emlékeztet. A vár ma a mezőgazdasági múzeumnak ad otthont, és az egész évben változatos programokkal várja a látogatókat.

A Hősök tere egésze, nemzeti emlékhelyünk.

Az 1926-ban elkészült Stefánia-palota a kor neoklasszicizmusát tükrözi. Az épület előkelő bálteremként indult, majd több funkciót is betöltött, míg a mai napig fontos kulturális események színhelyévé vált.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatásaival a kerület is érzékenyen érintett volt. Sok zuglói lakos vett benne aktív részt, és emlékműveik ma is hirdetik az akkori események jelentőségét. Az ötvenhatos hősök tere, valamint a környező területek váltak az emlékezés központjává, hol márványtáblák és emlékművek őrzik a múltat.

Mindennapi élet a Zuglóban

Zugló kiváló lakóhely mindazok számára, akik a nagyváros dinamikáját kertvárosi nyugalommal szeretnék ötvözni. A XIV. kerületben a modern városrészek és a zöldövezeti részek harmonikus egymás melletti létezése biztosítja a kiegyensúlyozott életvitelt. Az infrastruktúra kiváló: számos iskola, óvoda, egészségügyi intézmény és bevásárlóközpont áll a lakosság rendelkezésére. Az aktív kikapcsolódásra vágyók a Városliget számtalan sportolási és szabadidős lehetőségét, vagy a kerület több parkját és sportlétesítményét vehetik igénybe. A közlekedés kiváló: a 2-es metróvonal, valamint számos busz- és villamosjárat biztosítja a zökkenőmentes kapcsolatot a többi kerülettel és a belvárossal.

Közlekedés és infrastruktúra

A XIV. kerület tömegközlekedése különösen fejlett. A Zuglói vasútállomás és a Mexikói úti metróállomás jelenti annak gerincét. Egy ugyancsak fontos elemet képeznek a számos busz- és trolibuszjáratok, melyek biztosítják a kerület belső és külső területéről való gyors elérhetőséget. Emellett, a különféle kerékpárutak hálózata is jelentős, lehetővé téve a kerékpáros közlekedést a XIV. kerületben és annak környékén. Az M2 metróvonal kiemelt szerepet játszik.

Integrált közösségi közlekedésének köszönhetően csekély - szinte észrevehetetlen - az átszállási idő. A környező kerületekkel történő átjárhatóságát a közelben lévő BKK-csomópontok, mint a Bosnyák tér vagy a Szugló utcai pályaudvar, teszik könnyedebbé, erősítve a kerület központi szerepét a főváros közlekedési rendszerében.

A kerület autós közlekedése is figyelemre méltó. Az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően a fontos városi főutakon és kijáró szakaszokon az áramlás simább, mivel a közelmúltban kialakított zöld hullám és okos jelzőlámpa-rendszerek hatékonyabban irányítják a forgalmat. A parkolási helyzet még mindig kihívás, de a kerületi önkormányzat törekvései, mint például a lakossági parkolási zónák kialakítása, kezdenek érezhető változásokat mutatni.

Az előttünk álló években tervezett projektjei is nagyban hozzájárulnak.

A tervezett infrastrukturális fejlesztések közül kiemelkedik a városi közlekedés korszerűsítése, amit a fenntartható közlekedési megoldások iránti egyre növekvő igény is elősegít. A kerületi önkormányzat többéves stratégiája részeként a 2023 utáni időszakban várható a kerékpárutak hálózatának további bővítése és a közösségi közlekedési eszközök modernizálása.

Oktatási és egészségügyi intézmények

A XIV. kerületben számos oktatási intézmény található.

Iskolaválasztás szempontjából a kerület kiváló lehetőségeket kínál. Az óvodától kezdve az általános- és középiskolásokig, valamint a felsőoktatási intézményekig egyaránt megtalálható az oktatási spektrum különböző szintjei. Előbbi kategóriához tartozik többek között a Zuglói Általános Iskola és Gimnázium, továbbá a kerületben több szakképző intézmény is helyet kapott.

Az egészségügyi ellátás színvonala kiemelkedő.

Amellett, hogy számos háziorvosi rendelő működik, a fogászati és szakorvosi ellátás is rendelkezésre áll. Fontos intézmény a Semmelweis Egyetem Állami Egészségügyi Központja, valamint a Pándy Kálmán utcai szakrendelő is, melyek az egészségügyi alap- és szakellátás széles spektrumát biztosítják a kerületben élők számára.

Rosszabbodó népegészségügyi mutatók esetén is kiváló ellátás garantált.

A vészhelyzetekben a gyors elsősegély- és mentőszolgálati ellátáshoz biztosított könnyű hozzáférés, a Heim Pál Gyermekkórház mellett, a közelben számos egészségügyi szolgáltató áll rendelkezésre. Az Örs vezér téri Egészségügyi Központ és a környező kisebb klinikák hálózata biztosítja, hogy a súlyos egészségügyi problémák esetén is gyors és hatékony segítség érkezhessen.

Kereskedelem és piacok

Zugló kerülete magába foglal számos kereskedelmi lehetőséget, amelyek között modern bevásárlóközpontok és hagyományos piacok is megtalálhatóak. A kereskedelmi tevékenységek széles kínálata a mindennapi vásárlási szükségletek kielégítésére szolgál.

A kerület szívében található a történelmi jelentőségű Bosnyák tér, amely a Bosnyák Piacnak ad otthont; az egyik legnépszerűbb és legforgalmasabb piacnak az egész fővárosban. A piac kínálata rendkívül sokszínű: friss zöldségek és gyümölcsök, hentesáruk, tejtermékek és pékáruk mellett sokféle kézműves termékkel is találkozhatnak a vásárlók. Az árusok hagyományos magyar termékekkel és a nemzetközi konyha különlegességeivel is várják a látogatókat.

A modern vásárlási élményt keresők számára az Árkád Budapest és a Sugár Üzletközpont nyújt vonzó lehetőséget, melyek nem csak a kereskedelem, hanem a szórakoztatás terén is változatos programokkal szolgálnak. Ezek a bevásárlóközpontok nem csupán a legismertebb márkák üzleteit sorakoztatják fel, hanem éttermeket, mozikat és fitnesztermekeket is kínálnak, így egyfajta integrált szabadidőközpontként működnek.

A lakossági keresletnek köszönhetően a XIV. kerület gazdag kiskereskedelmi hálózattal rendelkezik, így piacoktól kezdve az apróbb boltokig, számtalan vásárlási lehetőség áll rendelkezésre. A helyi vállalkozók és a nagyobb lakossági igényeket kielégítő üzletláncok harmonikus együttélésének köszönhetően megtalálható minden, ami a mindennapi élethez és a kényelmes otthon kialakításához szükséges. Az elérhető árkategóriák és a választék sokszínűsége mind hozzájárulnak a kerület vonzerejéhez.

Kulturális és szabadidős lehetőségek

A XIV. kerület nem csupán gazdasági, hanem kulturális központként is kiemelkedik. A Papp László Budapest Sportaréna magyarországi és nemzetközi koncerteknek, sporteseményeknek ad otthont, míg a városi parkok, mint például az országosan ismert Városliget, kiváló szabadidős tevékenységek színterét jelentik. A Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum pedig a művészeti érdeklődésű látogatók igényeit elégíti ki változatos kiállításaikkal és eseményeikkel.

Nem elhanyagolható a Vidámpark helyén felépült Holnemvolt Park sem, amely kellemes kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára. Az aktív pihenést előnyben részesítők pedig a közelben található komplex sportlétesítményeket – úszómedencéket, teniszpályákat, futópályákat – vehetik igénybe a friss levegőn, miközben élvezhetik a XIV. kerület zöldövezeti jellegét.

Parkok és zöldterületek

A XIV. kerület számos zöldterülettel büszkélkedhet, amelyek lehetővé teszik a kerület lakói számára, hogy közel érezzék magukat a természethez, még a város szívében is. A Városliget közelében található parkok és kertek változatos rekreációs lehetőségeket kínálnak.

  • Városliget: Budapest egyik legnagyobb és legszebb parkja, számos kulturális intézménnyel.
  • Alsórákosi rét: Nyugodt környezetben kínál pihenést és sportolási lehetőségeket.
  • Stefánia park: Modern játszótérrel és futópályával várja a látogatókat.
  • Fűvészkert: A régió egyik legjelentősebb botanikus kertje, amely különleges növényfajokkal csalogat.

14_Megnyilt-a-Ballon-kilato-a-Varosligetben

A pihenőparkok és játszóterek mellett a kisebb kertek és zöld sétányok is fontos szerepet töltenek be a kerület életében.

A XIV. kerület zöldfelületeinek sokszínűsége minden korosztály számára biztosítja a testi és lelki regenerációt. A környezettudatos fejlesztésekkel még vonzóbbá válnak ezek a területek.
14_fuveszkert2125-17121194518118669

Sportolási és kirándulási tippek

A XIV. kerület sportolási lehetőségei széles skálán mozognak a hagyományos sportoktól a modern fitnesztrendekig. Megtalálhatók itt futballpályák, tenisz- és squashközpontok, valamint úszómedencék is.

Kihasználva a kerület által kínált zöldterületek adta előnyöket, különféle szabadtéri aktivitásokat is végezhetünk. Például a Széchenyi-hegyi erdei futópályák kiválóak a kocogásra vagy a cross-fit tréningre egyaránt.

A kirándulást kedvelők számára pedig a kerület több pontjáról kiindulva érhetők el a közeli János-hegyi kirándulóösvények, ahol nemcsak a természet szépségében gyönyörködhetnek, de a friss levegő is hozzájárul egészségük megőrzéséhez.

A családok és baráti társaságok számára a Zugligeti Libegő egyedülálló élményt kínál, hiszen a kellemes kirándulás mellett gyönyörű panorámában is részük lehet. Továbbá, nyári hőségben a Normafa és annak környéke remek hűsölő helyszínt biztosít.

Nem utolsósorban a harmincas éveiben járó lakosság körében népszerű a frisbee-golf vagy slackline, melyek szintén remek közösségi tevékenységek, és tovább gazdagítják a kerület sportkínálatát.

Művészeti és közösségi események

A XIV. kerület színes művészeti és kulturális eseményeknek ad otthont, többek között színházi előadásoknak, koncerteknek és kiállításoknak.

  1. Thália Színház: Az évad során különböző műfajú előadások kerülnek színre, melyek szórakoztatóak és intellektuálisan is stimulálóak.
  2. Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar: Klasszikus zenétől a modern kompozíciókig terjedő repertoárjuk van.
  3. Fészek Művészklub: Kiállítások, művészeti események és közösségi találkozók terepe.
  4. XIV. kerületi Művelődési Központ (Zuglói Művelődési Ház): Családi és gyermekprogramok, kulturális rendezvények gyűjtőhelye.
  5. Orczy-kertben megrendezett szabadtéri fesztiválok: Tavasztól őszig tartó fenntarthatósági és kulturális programok.Az ilyen típusú összejövetelek kiváló alkalmat biztosítanak a helyieknek és az új lakóknak arra, hogy bekapcsolódjanak a közösségi életbe, és megismerjék egymást.

Ezen kívül a kerület aktív civil közössége által szervezett események is hozzájárulnak Zugló kulturális pezsgéséhez, elősegítve a sokszínűséget és a kohéziót.

Lakhatás és ingatlan térkép a XIV. kerületben

A pesti kerületek közül a XIV. kerület, ismertebb nevén Zugló, dinamikus és változatos ingatlanpiaccal bír, ahonnan mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő otthont. Itt a panel lakásoktól kezdve az új építésű társasházi lakásokig, kertvárosi jellegű családi házakig számos ingatlantípus elérhető. A kerület ingatlanárai egyrészt tükrözik Budapest központi részéhez való közelségét és a kiváló közlekedési infrastruktúrát, másrészt a zöldövezeti jellegből adódó életminőségi előnyöket. A kerület megfizethetőbb részei, mint például a Rákospatak környéke, alternatívát kínálnak azok számára, akik olcsóbb lakásvásárlási lehetőséget keresnek a fővárosban, ugyanakkor nem szeretnének lemondani a jó közlekedésről és egy zöld környezetben való lakhatásról. XIV. kerület népessége jelenleg körülbelül 110 000 főt számlál.

Átlagos ingatlanárak és trendek

A XIV. kerület ingatlanpiacának dinamikája és diverzitása közvetlen hatással van az ingatlanárak alakulására.

  1. Új építésű ingatlanok: Az új projektek magasabb árkategóriát képviselnek, különösen a parkosított zöldövezeti részeken.
  2. Panel lakások: Ezen ingatlantípusok ára általában kedvezőbb, azonban az állapottól és a megközelíthetőségtől függően változó.
  3. Családi házak: A kertvárosi részek családi házainak árai jelentősen eltérőek lehetnek, különös tekintettel a méretre, felújítottságra és infrastruktúrára.
  4. Rákospatak környéke: A kerület ennek a részének árai jelentősen elmaradnak az átlagtól, így ideális lehetőséget kínálva budget-tudatos vásárlóknak.A piaci változások és az ingatlanok iránti folyamatos kereslet következtében a lakásárak tendenciája pozitív irányú.

A jelenlegi ingatlanpiaci trendek figyelembevételével érdemes szakértői tanácsadást keresni, hogy a legmegfelelőbb döntéseket hozhassuk meg.

Lakásfejlesztések és beruházások

A kerületben számos fejlesztés várható.

Az elmúlt években megfigyelhető volt, hogy a XIV. kerület lakásfejlesztési törekvései markánsan növekedtek. Különféle beruházók által életre hívott projektek sorakoznak megvalósulásuk különböző szakaszaiban. Ezek a projektek többnyire modern, magas színvonalú lakóegységeket kínálnak, melyek jelentős mértékben hozzájárulnak a kerületi ingatlanpiac megújulásához.

Beruházások átalakítják a kerület arculatát.

Több jelentős lakásfejlesztési projekt is napvilágot látott, melyek közül számos zöldterülettel, játszóterekkel és egyéb közösségi terekkel gondoskodik a lakók kényelméről és a környezet minőségéről. A befektetések nem csupán az új építésű ingatlanokra terjednek ki, hanem magukban foglalják a környezetvédelmi és infrastrukturális fejlesztéseket is.

A kínálat egyre színvonalasabbá válik.

A helyi önkormányzat és magánbefektetők által támogatott fejlesztéseknek köszönhetően a kerületben megjelennek a korszerű társasházak, az intelligens otthon megoldásokkal ellátott lakások, és az energetikailag optimalizált épületek is. A lakóközösségek számára tervezett fejlesztések jelentősen hozzájárulnak az élhetőség javításához és az ingatlanpiac értékének emelkedéséhez.

Megvalósulnak a hosszú távú tervek.

A kerület jövőorientált fejlesztéseit tekintve a tervek között szerepelnek olyan hosszú távú projektek is, amelyek a 2023-as évben kezdődnek meg és több éven át tartanak. Ezek a projektek különös figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, a közösségi életminőség javítására, és olyan innovatív megoldások bevezetésére, amelyek hozzájárulnak a XIV. kerület ingatlanpiacának további növekedéséhez.

Kerületi lakosok véleményei

A kerületben élők szerint a környék jellegzetes családias hangulata, a zöldterületek bősége és a közlekedési lehetőségek kiválósága a legnagyobb előnyök közé tartoznak. A gyalogos barát utcák és a számos park teszik különlegessé ezt a városrészt.

A lakók különösen értékelik a kerület kulturális kínálatát. A művelődési házak, színházak és kiállítóterek pezsgő közösséget alkotnak.

Ez a dinamikus környezet ideális helyszín a családok számára, ahol az oktatási intézmények sokszínűsége (általános és középiskolák, óvodák) és a gyermekbarát parkok biztosítják a kiegyensúlyozott fejlődés lehetőségét.

Sokan a biztonságos környezeti adottságokat és a megbízható közrendet emelik ki pozitívumként, hangsúlyozva a kerületi rendőrség és önkormányzat aktív szerepvállalását.

A helyi társasházak és családi házak ár-érték arányát illetően a vélemények megoszlanak, de sokan állítják, hogy a közelgő infrastrukturális fejlesztések növelhetik az ingatlanok piaci értékét.

Az infrastrukturális és közösségi fejlesztések mellett, a helyiek a kerület zöld programjait is pozitívan értékelik, kiemelve a fenntartható városi életmód iránti elkötelezettségüket.

 

Lépjen kapcsolatba velünk!

Legfrissebb ajánlataink

239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
239.900.000 Ft
Xantus utca, Budapest, XIV. kerület
205.32 m2
5 Szoba
2 Fürdőszoba
4 Hálószobás | Ház | 216 m2
RMX-18591
Antal Mirjam
Antal Mirjam
RE/MAX Professionals
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
109.000.000 Ft
Emma köz, Budapest, XIV. kerület
125 m2
Szoba
0 Fürdőszoba
Lakás
RMX-33713
Kovács Alexandra
Kovács Alexandra
RE/MAX Fusion
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
94.900.000 Ft
Dorozsmai utca 203-209, Budapest, XIV. kerület
71 m2
3 Szoba
2 Fürdőszoba
2 Hálószobás | Lakás | 71 m2
RMX-10588
Fenyvesi Katalin
Fenyvesi Katalin
RE/MAX Professionals
2.977.000.000 Ft
2.977.000.000 Ft
2.977.000.000 Ft
2.977.000.000 Ft
2.977.000.000 Ft
2.977.000.000 Ft
2.977.000.000 Ft
Kerepesi út, Budapest, XIV. kerület
HORECA
RMX-21498
Domján Balázs
Domján Balázs
RE/MAX Go
Legyen saját RE/MAX fiókja
• Exkluzív hozzáférés 24 órával korábban az újonnan felkerült ingatlanok adataihoz.
• Mentse el kedvenc ingatlanjait és állítson be hirdetésfigyelőt a kereséseire!
• Lépjen kapcsolatba tanácsadónkkal közvetlenül és egyszerűen!