5 fontos szempont az ideális lakóhely kiválasztásában

2021.04.09
5 fontos szempont az ideális lakóhely kiválasztásában

A házad vagy a lakásod nem egyszerűen egy épület, ahol élsz; ez az a hely, amely az otthont és a biztonságot jelenti számodra. Éppen ezért gondos tervezést igényel, hogy hosszútávra vagy rövidtávra tervezünk vele, és milyen szempontokat érdemes mérlegelni mielőtt belevágunk a vásárlásba. Vannak olyan tényezők, amelyeken nem lehet változtatni (lokáció, fekvés) és vannak olyanok is, mint a belső terek elrendezése, amelyek megváltoztatása, akár értéknövelő tényező is lehet.  

Vegyük sorra azokat a szempontokat, amelyekre a legkevésbé gondolnál:  

1. LEGFONTOSABB SZEMPONT A LOKÁCIÓ 

Miután eldöntötted az ingatlan földrajzi helyét, érdemes átgondolni melyek a legfontosabb szempontok számodra a környéket illetően. Számos előnye van a vidéki életnek, mint a csendes és nyugodt környezet, ugyanakkor bizonyos tényezők, mint a közlekedés vagy a vásárlási, ügyintézési lehetőségek korlátozottak, gondol előre tervezést igényelnek. Éppen ellenkezőleg a városi ingatlanok esetében, ahol zsúfoltsággal és zajjal érdemes számolni, természetesen ez sem minden esetben igaz. Ha valaki-e két szélsőség között szeretne kompromisszumot kötni, ideális választást jelenthetnek a külvárosi ingatlanok. Ezek legnagyobb előnye, hogy biztosítják a nyugodt környezetet, de viszonylag rövid időn belül elérhető minden, amire az embernek szüksége lehet. Tehát érdemes átgondolni, hogy milyen életvitelt folytatsz, mennyire tudsz alkalmazkodni a szélsőségekhez és ezek alapján, mi az, ami leginkább a személyiségedhez passzol valójában.  Lehet, hogy neked sokkal fontosabb, hogy jó éttermek legyenek a közelben, mint az élelmiszer boltok vagy a gyógyszertár, míg mások más dolgok szerint priorizálnak. Érdemes átgondolni, hogy melyek azok a szolgáltatások, amelyekre feltétlenül szükséged van néhány percen belül.  

2. A SZOMSZÉD FŰJE MINDIG ZÖLDEBB?  

Bármit is válasszon az ember, az egyik legmeghatározóbb tényező a környéken élő emberek összetétele. Minél inkább a városi életet választod, annál inkább számolni kell a szomszédok és környékbeli emberek sokszínűségével. Sok esetben, ha egy adott háztól beszélünk, szinte állandóan cserélődnek a bérlők és a tulajdonosok, így nem tud kialakulni egy összeszokott lakóközösség. Ahogyan vidéken éppen az ellenkezője figyelhető meg, itt gyakran manapság is évtizedek óta ismerik egymást az emberek és jól összeszokottan élnek egymás mellett. Itt megint, csak az a kérdés, hogy számodra, mennyire fontos az állandóság és mennyire zavar, ha folyton változik körülötted a környezet? 

3. MUNKÁBA ÉS ISKOLÁBA INGÁZÁS 

Akár a vidéki élet, akár a városi élet mellett döntesz, nagy kérdés, hogy mennyi időt vesz igénybe a napi ingázás az otthonod és a munkahelyed között. Tévhit, hogy a város ilyen szempontból előnyösebb, hiszen a nagyobb városokban gyakran lehetnek forgalmi fennakadások, amelyek ugyanannyi időt vesznek el, mintha messzebbről ingázna az ember. Vannak olyan vidéki, agglomerációban lévő települések, amelyek az autópályáknak köszönhetően lehetővé teszik a gyors bejárást a városba, így éppen annyi idő az ingázás, mintha a forgalmas belváros egyik pontjáról próbálna az ember átjutni a másikba. Ha mindemellett még gyermek is van a családban, akit szintén vinni és hozni kell, érdemes számba venni a közeli oktatási intézmények minőségét, hírnevét is. Sokesetben a helyi oktatási intézmények éppen olyan jó hírűek, mint a városi alternatíváik. Mindenképpen alapos felmérést igényel a kérdés.  

4. CSALÁD ÉS A BARÁTOK KÖZELSÉGE 

Az ember ott érzi magát igazán otthon, ahol a családja és a barátai vannak, ezért érdemes megfontolni, hogy a munkába járás prioritást élvez-e valójában. Ha a szabadidődet szívesen töltöd a családoddal, barátaiddal, gyakoriak az összejövetelek és a szabadidődben is szeretsz csak úgy „átugrani” hozzájuk, akkor számít a távolság és figyelembe kell venni ezt is a döntéshozatalnál. Ezzel szemben, ha nem vagy az a mindennapos „látogató” náluk és nem igényled az elérhető közelségüket, akkor természetesen kevésbé számít ez a szempont. A lényeg, hogy ezt is alaposan át kell gondolni a folyamat során!  

5. KÖRNYÉKBELI BŰNÖZÉSI RÁTA 

Ez az a szempont, amire a legkevésbé gondolnál, ugyanakkor nagyon is számít! Nem ritka a vidéki ingatlanok esetében, hogy a festői környezet ellenére, igen magas a helyi bűnözések száma, ugyanakkor éppen ilyen helyen, ha összeszokott, egymást segítő, jól ismerő társadalomról beszélünk, ez a veszély igen csekély. A nagyvárosokban, ahol az emberek kevésbé állandóak, a lakóközösségek folyamatosan változnak, sokkal inkább elszeparáltan élnek, kevésbé figyelnek oda egymásra. Ez is egy olyan kérdés, ahol nem érdemes általánosítani, de érdemes megvizsgálni a közösséget és a statisztikát.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Legyen saját RE/MAX fiókja
• Exkluzív hozzáférés 24 órával korábban az újonnan felkerült ingatlanok adataihoz.
• Mentse el kedvenc ingatlanjait és állítson be hirdetésfigyelőt a kereséseire!
• Lépjen kapcsolatba tanácsadónkkal közvetlenül és egyszerűen!