Ingatlanközvetítői jutalék, avagy nem árt tudni miért fizetünk pontosan! - RE/MAX Central iroda

30th Jun 2021
Ingatlanközvetítői jutalék, avagy nem árt tudni miért fizetünk pontosan! - RE/MAX Central iroda

Mit takar pontosan egy ingatlanértékesítő díja?

Magyarországon és világszerte is bevett gyakorlat, hogy az ingatlanértékesítők sikerdíj alapú szolgáltatást nyújtanak az eladóknak, azaz a szolgáltatás ellenértékét csak a sikeres eladás után kell az ügyfélnek kifizetnie. Tapasztaljuk a hazai piacon, hogy az eladók azért zárkóznak el az együttműködés lehetőségétől, mert sajnálják kifizetni a megbízási díj összegét, amely jelenleg Magyarországon átlagosan 3-5% között mozog. Ez persze annak is köszönhető, hogy rengeteg negatív élmény érte az utóbbi években a hazai tulajdonosokat, amely jelentősen rontott a szakma megítélésén is. Ahhoz, hogy megértsük pontosan mit takar a megbízási díj és a közvetítő jutaléka, fontos tisztázni az alapvető különbségeket a piacon. A szakma sokszínűségéből adódóan minden hálózat más és más szolgáltatást nyújt az eladóknak, melynek színvonalára már a megbízási díj mértékéből következtetni lehet.

Egyáltalán mi a különbség egy közvetítő és egy értékesítő között?

Mondaná erre a szakma, hogy szinte semmi, azonban mi a RE/MAX-nál ezt másképp gondoljuk. Különbség van aközött, hogy egy tanácsadó meghirdeti az ingatlant és különösebb erőfeszítések nélkül, szinte csak a szerencse faktorra hagyatkozva értékesíti az ingatlant. És aközött, hogy egy értékesítő, szakmailag felkészülten egy tudatosan felépített stratégia mentén dobja piacra az eladó ingatlant. Fontos továbbá előre azt is tisztázni, hogy a szerződéskötés és az ingatlan meghirdetése után, milyen további elvárásokat támaszthatunk eladóként az értékesítő felé. Milyen kötelezettségeket vállal az értékesítési folyamatban? Milyen hozzáadott értéket képvisel? Várhatunk-e tőle aktív és konstruktív együttműködést, folyamatos tájékoztatást?

A jutalék mértéke egyben a szolgáltatás színvonalának mércéje is!

Legyünk mindig szkeptikusak akkor, amikor rendkívül alacsony megbízási díjjal találkozunk és nézzünk utána, hogy pontosan milyen szerződéssel dolgozik az adott tanácsadó. Általános megbízási szerződés esetén számíthatunk arra, hogy a jól hangzó jutalék ellenére a tanácsadó nagy számban kezel ingatlanportfoliót, ezáltal kevesebb ideje lesz velünk, mint ügyféllel foglalkozni. Azt is érdemes végig gondolni, hogy ha több ingatlanhálózattal szerződünk egyidőben, folyamatosan az értékesítők rendelkezésére kell állnunk majd, amikor a potenciális vevőknek mutatni szeretnénk az ingatlant. Képesek leszünk-e valóban kezelni a rengeteg információt, megtudjuk-e szűrni jól a potenciális veőket ( ki az, akinek valóban komolyan a szándékai és lehetősége is van megvásárolni az ingatlanunkat) és megtudjuk-e magunknak finanszírozni (nem beszélve a technikai háttérről), hogy esetlegesen hirdessünk közösségi médiában?

Lesz-e vajon kapacitásunk arra tulajdonosként, hogy mindig időpontot egyeztessünk velük külön-külön, sőt akarjuk-e, hogy olyan értékesítő hozzon megtekintőt a lakásunkba, akivel még soha nem találkoztunk. Ezutóbbi akkor állhat fent, amikor egy általunk szerződtetett tanácsadón kívül a kollégái is hirdetni kezdik ún. kereszthirdetés keretében az ingatlanunkat. Így lehet, hogy éppen olyan kolléga jelentkezik nálunk megtekintésre, akivel soha nem találkoztunk.

Kizárólagosság = kiemelt figyelem

Valljuk, hogy a kizárólagosság lényege az egykézben tartott és tulajdonosi szemlélettel kezelt értékesítési folyamat, azaz olyan szerződéses viszony az eladóval, ahol maximális szakmai felkészültséggel és figyelemmel értékesítjük a ránk bízott ingatlant. Ezt a fajta szolgáltatást, azoknak az eladóknak ajánljuk, akik megtapasztalták már, hogy milyen szétaprózódni az egyszerre több ingatlanértékesítővel történő együttműködés során, ahol sem minőségről, sem eredményekről nem beszélhetünk.

Illetve olyan eladóknak, akiknek fontos szempont, hogy az ingatlanjuk versenyképes módon, egyetlen szakember által, kiemelt figyelemmel legyen kezelve mind a vevők mind a mi irányunkba. Ha fontos a folyamatos tájékoztatás és szeretnénk ingatlanunk mutatását, intim otthoni környezetünk bemutatását egyetlen emberre bízni, befektetésünket jó kezekben tudni, akkor válasszuk a kizárólagos megbízást. Tulajdonosként, minden esetben javasoljuk a kizárólagos szerződés megkötése előtt az értékesítő végzettségét, működésének engedélyét ellenőrizni, valamint tisztázni a szolgáltatás tartalmát és a tanácsadó pontos feladatkörét.

Kizárólagos szerződés esetében olyan szerződést érdemes kötni, ahol együttműködik az értékesítő a piaci szereplőkkel – ez a fajta hozzáállás tartja leginkább szem előtt a tulajdonos érdekeit!

Get in touch with us

become a member
• Receive full and exclusive access to all property information
• Save your favourite properties and setup property alerts
• Message our agents directly; quickly and easily