INGATLAN VÁSÁRLÁS HORVÁTORSZÁGBAN

2022.12.19
INGATLAN VÁSÁRLÁS HORVÁTORSZÁGBAN

Horvátország lenyűgöző tengerpartjával, középkori városaival és nyüzsgő életmódjával mindenki számára kínál valamit Az éghajlat ritkán esik fagypont alá, így tökéletes hely a mediterrán éghajlat szerelmeseinek. Tengerpartjai és eldugott strandjai kedveznek a nyugalmat keresőknek. Az erdei túraútvonalak pedig az aktív kikapcsolódásra adnak lehetőséget. 

Biztonságos, gyönyörű és Európa egyik legérintetlenebb kincse, Horvátország kétségtelenül figyelemre méltó hely az új életet keresőknek. Horvátország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, és az Adriai-tengeren fekvő ideális fekvése révén közel található Európa többi részéhez. Horvátország remek egészségügyi és oktatási ellátásáról, valamint viszonylag alacsony megélhetési költségeiről ismert, így érthető, hogy miért olyan népszerű célpont a lakásvásárlók körében.

A tengerparton napsütéses mediterrán éghajlat jellemző, de az ország közepén gyakoriak a havas telek, ami miatt a helyi karácsonyi vásárok is igen népszerűek.
Az ország tele van világörökségi látnivalókkal, érintetlen tengerparti városokkal és hegyvidéki erdőkkel. Nem lehet elmenni a gasztronómiája mellett sem, ami különösen kedvelt földrajzi adottságai miatt. A friss tengeri ételek és olajbogyók különleges élményt nyújtanak a gasztronómia szerelmeseinek. 
 
A legjobb módja annak, hogy eldöntsd, Horvátország valóban megfelelő-e a számodra, ha néhányszor ellátogatsz oda és megtapasztalhatod a helyi kultúrát.  Egy helyi RE/MAX tanácsadó sokat segíthet abban, hogy megismerd a helyi sajátosságokat, szabályozásokat és felkészülj a költözésre. 

TALÁLD MEG A TÖKÉLETES HELYET

A nyüzsgő városokban lévő ingatlanok általában drágábbak, mint a vidéki területeken, de mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A főváros és kulturális központ, Zágráb gyönyörű építészetnek és egy modern metropolisz minden kényelmének otthont ad. A híres dalmát tengerparton található Dubrovnik történelmi városa vagy a lenyűgöző római kori romjaival káprázatos Split. Számos festői várost fedezhetnek fel az ide látogatók például Primošten és Makarska városait. s. Horvátország egyik lélegzetelállító szigete például Brač vagy Hvar, amelyeket rendszeres kompjáratok kötnek össze a szárazfölddel. A szigetek többségét a nyári időszakban látogatják a turisták, azonban a nyár végeztével kifejezetten nyugodtak és csendesek. 
 
Gondold végig, hogy milyen típusú otthont keresel, egy eldugott, régi kőházban vagy egy tengerre néző villában képzeled el magad?  A város peremén lévő otthont részesítenéd előnyben, ahonnan könnyen bejárhatsz a munkahelyedre, vagy egy lakást közvetlenül a városi nyüzsgés közepén?
coratia 2

KÉSZEN ÁLLSZ A VÁSÁRLÁSRA?

Ha már találtál egy olyan ingatlant, amely minden szempontból megfelel, egészen egyszerű eljutni a költözésig. A külföldiek állampolgárságuktól függően megvásárolhatnak bizonyos típusú ingatlanokat, mivel a legtöbb országnak viszonossági megállapodása van Horvátországgal. Ha pedig európai állampolgár vagy, ugyanolyan könnyen vásárolhatsz ingatlant, mint a horvátok.

Mielőtt ajánlatot teszel álmaid otthonára, ellenőrizned kell az övezet típusát is, mert lakóingatlanok vásárlása általában megengedett, de mezőgazdasági földet nem mindenki vásárolhat Horvátországban. Az ingatlan nyilvántartásának ellenőrzése szintén létfontosságú lépés - ha nem vagy elővigyázatos, a végén adósságot örökölhetsz, vagy trükkös tárgyalási időszak elé nézhetsz. Mindez megtalálható a különböző nyilvántartásokban, ezért fontos, hogy szánj időt az áttekintésre és a megfelelő ingatlantanácsadótól kérj tájékoztatást, hogy megtaláld, amire szükséged van.

KÉSZÜLJ FEL A JOGI FOLYAMATRA

Ha az ajánlatodat elfogadják, akkor aláírod az eladóval a szerződéskötést megelőző megállapodást, amelyet ezután közjegyzővel kell hitelesíttetni. Az adásvételi szerződést jellemzően a vevő ügyvédje készíti el. Ezt követően, ha szükséges, be kell fizetned a foglalót, ami jellemzően 10%. Ha azonban az eladó nem felel meg a vázolt előírásoknak, akkor a foglaló kétszeresét kell visszafizetnie a vevőnek!
 
Ha nem uniós polgár vagy, az ingatlan megvásárlásához engedélyt kell kérned az Igazságügyi Minisztériumtól. Ez néhány hónapig is eltarthat, mivel ellenőrzik az országok közötti viszonossági megállapodásokat, de amint ezt jóváhagyják, az ügyvéded elkészítheti a teljes szerződést, és bejegyeztetheti a vásárlást a földhivatalban.
 
Horvátországban jogosult lehetsz jelzáloghitelre, is azonban fontos tudni, hogy a külföldiek nehezebben jutnak jelzáloghitelhez a horvát bankoktól, mivel kockázatosnak tekintik őket, ha nem kötődnek közvetlenül az országhoz. 

Lépjen kapcsolatba velünk!

Legyen saját RE/MAX fiókja
• Exkluzív hozzáférés 24 órával korábban az újonnan felkerült ingatlanok adataihoz.
• Mentse el kedvenc ingatlanjait és állítson be hirdetésfigyelőt a kereséseire!
• Lépjen kapcsolatba tanácsadónkkal közvetlenül és egyszerűen!