XVII. kerület érdekességei és közlekedési lehetőségek

2023.12.16
XVII. kerület érdekességei és közlekedési lehetőségek

A XVII. kerület sokak számára olyan, mint egy eldugott kincsesláda: távol a város zajától, mégis megtalálhatóak benne a fővárosi élet számtalan előnyei. A kerület sajátos atmoszférájáért érdemes alaposabban is szemügyre venni. Akár új otthon, akár befektetés.

Ez a kerület hatalmas lehetőségek tárháza, ahol a hagyomány és a modernitás különleges szimbiózisban létezik. Itt a több száz éves múlt kéz a kézben jár a jelen fejlesztéseivel.

XVII. kerület történelmi értékei

A XVII. kerület történelmi múltja gazdag és sokrétű, kilátópontokból és kulturális örökségekből gazdagodik. A régi falusias jelleg még ma is megcsillan az építészeti struktúrákban és utca képben, amelyek a múlt századok hangulatát őrzik.

Különleges figyelmet érdemel a helyi védett épületek és műemlékek, mint például a kastélyok, templomok, valamint a híres XVII. kerületi Szabadság tér, melyek mind hozzájárulnak a kerület egyedi arculatának megformálásához. Ezek az emblematikus helyszínek nem csupán turisták, hanem a helyi lakosság számára is közösségi terekként funkcionálnak, megőrizve ezzel a történelmi hagyományokat.

17_foter_elag1_1

A kerületi néprajzi és helytörténeti gyűjtemények tovább gazdagítják a kulturális életet. Ezek az intézmények bemutatják a helyi hagyományokat, a XVII. századi polgári életet és agrártörténelmet, így értékes információt szolgáltatva a kerület múltjáról.

Műemlékek és történelmi épületek

A XVII. kerület múltjának megannyi jelentős épülete között kiemelkednek a kontyolt tetős falusi házak. Ezek az objektumok különleges hangulatot kölcsönöznek a kerületnek, az autentikus vidéki életérzés megteremtőiként szolgálnak.

Az épített örökség szívében álló műemlékek, mint a Rákosmenti Keresztelő Szent János Templom, egyedi történelmi értéket képviselnek. Ezen objektumok megőrzése és bemutatása fontos része a kerület kulturális identitásának, helyi büszkeség forrása. A XVII. kerületben található kastélyok egykor nemesi családok prestízsét hivatottak tükrözni.

A védett épületek hálózata magában foglalja többek között az akkori polgári és paraszti életet megidéző gazdasági épületeket is. Ennek részét képezik a régi malomépületek, melyek ma már kulturális rendezvényeknek adnak otthont, így új értelmet nyerve a kerületi közösség életében.

Múzeumok és kiállítóhelyek, látnivalók

A sokszínű kulturális értékkel rendelkező XVII. kerület múzeumai és kiállítóhelyei izgalmas időutazásra csábítanak.

  1. Rákoskeresztúri Helytörténeti Gyűjtemény: A helyi kultúra és történelem bemutatására szentelt kezdeményezés.
  2. Rákosmenti Tájház: Az ősi magyar falusi életet bemutató kiállításokkal várja a látogatókat.
  3. Pestszentlőrinci Vasútmodell Kiállítás: A vasútmodellezés iránt érdeklődőknek kedvező célállomás.Az említett helyszínek interaktív tárlatokkal kapcsolják össze a múltat és a jelent.A kerületet felfedezve érdemes ellátogatni ezekre a kulturális intézményekre, melyek gazdagítják a helyi közösségi életet.

Kikapcsolódási lehetőségek

A XVII. kerület zöldövezeti jellege kiváló lehetőséget nyújt a szabadidő aktív eltöltésére. A helyi parkok, mint például a Széchenyi-hegyi játszótér vagy a Pesti úti arborétum, nyugodt környezetet kínálnak a természet közelségére vágyóknak.

Sokan választják a kerületet a gyalogos- és kerékpártúrák kedvező kiindulópontjaként, hiszen a környező vidék változatos tájai és a jól kiépített, biztonságos útvonalhálózat ideális körülményeket teremt a természetjárásra. A kerékpárosok számára különösen vonzó a Napfény Park és annak környéke, ahol több kilométer hosszan kanyarog a jelzett bicikliút.

A hagyományok szerelmeseinek a Pünkösdi Napok jelenthetnek vonzerőt, amikor is a múlt és a jelen ünnepe egyesül a XVII. kerületben. Az eseménysorozat folklór programokkal, kézműves vásárokkal és helyi finomságokkal várja a látogatókat.

Parkok és zöld területek

A Rákosmentén találhatóak a városias környezetben is békés pihenést nyújtó zöld területek, amelyek életminőséget emelik. A Gyömrői-erdő például gazdag flórájával és kellemes sétányokkal várja a természet szerelmeseit.

17_parkerdo_1

A Kőrösi Csoma Sándor park a csendnek és a mozgásnak otthont adó hely. Oázis jellegét hangsúlyozza a tavak szépsége és a gyermekjátszók varázsa.

A parkokban rendszeres a környezettudatosságot előtérbe helyező programok megrendezése, mint a helyi közösségek által szervezett fásítási kezdeményezések. A társadalmi munkában való részvétel erősíti a lokális összetartozást és a természet védelmének fontosságát hangsúlyozza.

Az aktív kikapcsolódást kedvelők számára a Rákosmente sportpályái, szabadtéri fitneszeszközei és a közelben elérhető hegyikerékpáros útvonalak jelentenek vonzalommal bíró adottságokat. A térség fejlesztése során kiemelt szempont a zöldfelületek megtartása és parkjaink gazdagítása innovatív elemekkel, mint amilyenek a környezetbarát játszótérberendezések vagy a pihenőközösségeket összekötő gyalogos hídak.

Programok és rendezvények

Bőséges kulturális kínálattal várja a XVII. kerület.

Rákosmentén minden évszakban gazdag és változatos programkínálatban lehet részünk. Legyen szó akár a helyi művelődési házak színes eseményeiről, a könyvtári előadásokról, a szabadtéri koncertekről vagy a hagyományőrző fesztiválokról, a kerület kulturális élete folyamatosan pezseg. Az ilyen rendezvények jó lehetőséget kínálnak a helyi közösség megismerésére és az összetartozás erősítésére.

A szabadtéri rendezvények kiemelten népszerűek.

Nyáron például a helyi fesztiválokhoz - mint a Rákosmenti Napok - nagy tömegek látogatnak el, élvezve a kulturális előadásokat, a kézműves vásárokat és a gasztronómiai csodákat. A rendezvények palettája sokszínű: a koncertektől kezdve egészen a családoknak szóló tematikus programokig mindenki megtalálhatja számára a legmegfelelőbbet.

Élénk a bor- és gasztrokulturális események sora is.

Ilyen például a Rákosmenti Borfesztivál, ami lehetőséget biztosít a helyi és környékbeli borászatok és ínyenc ételek megismerésére. Továbbá kiemelten fontos az aktív közösségi élet támogatása, ezért a kerület rendszeresen szervez sporteseményeket, egészségnapokat és olyan mozgásra ösztönző kezdeményezéseket, amik a lakosság fizikai aktivitásának növelését célozzák.

Gasztronómiai kalandozás

A XVII. kerület gasztronómiai kínálata igazi csemege az ínyencek számára. A helyi piacon kapható friss zöldségek és húsok felhasználásával készült házi ízek mellett a nemzetközi konyha remekeit is megkóstolhatják az ide látogatók. Kiváló példa erre az évente megrendezésre kerülő Rákosmenti Ízek Fesztiválja, ahol a helyi éttermek és kisvendéglők megmutatják, mire képesek a kulináris művészet terén. Az igazi hungarikumokon túl a modern trendeket követő gasztronómiai újítások is megtalálhatóak, így a kerület tökéletes választás lehet mindazoknak, akik szívesen kalandoznak a jó ízek világában.

Helyi éttermek és kávézók térképe

A XVII. kerület gazdag és változatos éttermi és kávézói kínálattal rendelkezik, ahol a hagyományos magyar konyha mellett modern ízekkel is találkozhatunk.

  1. Göcsej Palánta Étterem – Autentikus magyar ízek és hagyományos ételkülönlegességek.
  2. Il Treno Pizzéria – Kiváló minőségű alapanyagokból készült, változatos ízvilágú olasz pizzák.
  3. Menta Terasz – A frissítő italoktól a könnyű salátákig minden egy otthonos teraszon.
  4. Rozmaring Kerti Kávézó – Különleges kávézó, ahol a kávézás élményét sajátos kert adja meg.
  5. Sushi Time – Elegáns környezetben kínált prémium minőségű sushi specialitások.Mindezek a helyek tökéletes találkozópontjai lehetnek mind üzleti ebédekhez, mind baráti találkozókhoz.Az étteremről való távozás után lehetőség nyílik egy kellemes sétára a kerület zöld területein vagy a közeli parkokban.

Piacok és helyi ínyencségek

A XVII. kerületi piacok különleges hangulattal és helyi termelők friss, minőségi áruival várják látogatóikat. Itt hagyomány és modernitás keveredik, létrehozva egyedülálló vásárlási élményt.

A kerületi piacok jellegzetessége a hagyományos magyar ételek és alapanyagok széles választéka. Ezek a friss termékek alapját képezik a helyi konyhának.

Számos kézműves saját és helyben füstölt húsokat kínál, melyek a régió ízvilágát hozzák el a kerület lakóinak és látogatóinak. Ezek a termékek kiváló minőségűek és autentikusak.

A helyi sajtok, lekvárok és mézek a régió gazdagságát tükrözik, kínálva ezzel nemcsak egészséges, de ízletes választékot is. Ezek a termelői termékek rendkívül népszerűek a vásárlók körében.

A gyümölcs és zöldségkínálat változatos és évszakonként frissül, így biztosítva a legfrissebb, természetes alapanyagokat a mindennapi főzéshez. Ezeket az élelmiszereket a környékbeli termőföldekről szállítják közvetlenül a piacra.

Kiemelkedő helyi specialitást képvisel a kerületi mézeskalács, amely a helyi cukrászok hagyományos receptjei alapján készül. Ezek a finomságok nemcsak ínyenc élvezetet nyújtanak, de a helyi kulturális örökséget is képviselik.

Közlekedési tudnivalók

A XVII. kerületet több főútvonal is átszeli, biztosítva ezzel a budapesti belvárosba való gyors és kényelmes megközelítést. A kerület határában található M0-s autópálya pedig kedvező tranzitútvonalat jelent nemcsak a fővárosi, hanem a nemzetközi közlekedésben is. A közelben található Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tovább erősíti a kerület közlekedési kapcsolatait, lehetővé téve a gyors nemzetközi elérhetőséget is. A kiterjedt buszhálózat pedig könnyű és kényelmes utazást biztosít a kerületen belül és a környező területeken.

A helyi közlekedési infrastruktúra folyamatos fejlesztése érzékelhető az úthálózat és a tömegközlekedési eszközök korszerűsítése révén. A közelebbi célállomásokhoz gyakran és sűrűn indított autóbuszjáratok, valamint a P+R (Parkoló és Utazó) parkolók megkönnyítik az autóval érkezők számára a tömegközlekedés használatát, ezzel is csökkentve a belvárosi forgalmat.

Tömegközlekedés a kerületben

Rákosszentmihály és a XVII. kerület tömegközlekedése különösen fontos a helyi lakosok és ingatlanvásárlók számára.

  1. 145-ös és 165-ös buszjáratok biztosítják a belvárossal való közvetlen összeköttetést.
  2. 117-es és 161-es buszok ideális választást nyújtanak a belterületekre való ingázáshoz.
  3. H8-as HÉV a közeli Cinkotától biztosít gyors összeköttetést a városközponttal.
  4. 202E reptéri busz felváltva szállítja az utasokat a reptér és a Kőbánya-Kispest metróállomás között.
  5. M0-s autópálya és P+R parkolók kényelmes átszállási lehetőséget adnak az autósoknak.Esetenként azonban előfordulhatnak torlódások a csúcsforgalomban.A rendszeres járatinformációk mellett fontos megjegyezni, hogy a közlekedés terén előrehaladott fejlesztések vannak folyamatban.

Parkolás és kerékpárutak

A XVII. kerületben a parkolás többnyire ingyenes, kivéve a bevásárlóközpontok környékét, ahol fizetni kell. A kerület csendesebb részein könnyedén találhatunk parkolóhelyet.

Kerékpárosok számára dedikált utak hálózata épült ki. Ezek biztonságosan használhatók.

A kerélet kevésbé zsúfolt területei kedveznek a kerékpározásnak. A bicikliutak összeköttetést biztosítanak a központi városrészekkel, ellentétesen a kerület nyugodtabb zónáival, megkönnyítve a lakossági és rekreációs mozgást.

Stratégiai fejlesztéseket terveznek a közlekedés és parkolás terén, célul tűzve ki a kerékpáros infrastruktúra bővítését és modernizálását. A lakóövezetekben a parkolóhelyek kialakítása is fontos célkitűzés, hogy a keresletet kiszolgálva megfelelő parkolási feltételeket teremtsenek. A kerékpárút-hálózat fejlesztése hozzájárul a zöldebb és fenntarthatóbb közlekedéshez.

XVII. kerület ingatlanpiaca

Az XVII. kerület, Budapest egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő része, vonzó lehetőségeket kínál az ingatlanvásárlók számára. A kerület olcsó lakások és házak széles választékával rendelkezik, amelyek vonzzák azokat, akik szeretnének a városban élni, ugyanakkor kedvező áron szeretnének ingatlant vásárolni.

A kerület népessége körülbelül 86 000 főre tehető, ami a környék népszerűségét és fejlődését jelzi. Az itt található ingatlanok iránti kereslet is folyamatosan emelkedik, ami lehetőséget teremt az ingatlanbefektetők számára.

Az önkormányzat és közigazgatás aktívan részt vesz a kerület fejlesztésében és a közösség szolgálatában. Az infrastruktúra fejlesztése, a közlekedési lehetőségek javítása és a közösségi szolgáltatások bővítése kiemelt céljuk. A kerületben található parkok, sportlétesítmények és kulturális intézmények is széles körű szolgáltatásokat nyújtanak a lakosoknak.

Az XVII. kerület ideális választás lehet azok számára, akik olcsó lakásokat vagy házakat keresnek, miközben élvezik a környék nyújtotta előnyöket és szolgáltatásokat. A kerület közlekedési lehetőségei is kiválóak, hiszen könnyen elérhetőek a tömegközlekedési eszközök és a főbb közlekedési útvonalak. Emellett a kerületben található iskolák, bevásárlóközpontok és egyéb szolgáltatások is könnyen elérhetőek, ami kényelmet és kényelmes életet biztosít az itt élők számára.

Az XVII. kerület ingatlanpiaca tehát sok lehetőséget kínál az ingatlanvásárlók számára. A kerület népszerűsége és fejlődése, valamint az önkormányzat és közigazgatás aktív szerepvállalása a kerület fejlesztésében mind azt mutatja, hogy ez egy ígéretes és értékes ingatlanpiac, amelyet érdemes megfontolni az ingatlanvásárlás során.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Legyen saját RE/MAX fiókja
• Exkluzív hozzáférés 24 órával korábban az újonnan felkerült ingatlanok adataihoz.
• Mentse el kedvenc ingatlanjait és állítson be hirdetésfigyelőt a kereséseire!
• Lépjen kapcsolatba tanácsadónkkal közvetlenül és egyszerűen!